تفسیر فیلم های رادیو گرافی (RTI) سطح II,I (ویژه پنجشنبه و جمعه) + کارگاه آموزشی

محتوای دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی (RTI ) سطح II
  • اصول پايه در راديوگرافي
  • انواع پرتوهاي يونساز ( ايكس ،گاما، آلفا و بتا)
  • برخورد پرتوها با ماده
  • مواد راديواكتيو – انواع راديو ايزوتوپ ها
  • تيوب اشعه X – مكانيزمهاي توليد پرتوي X
  • فاكتورهاي هندسي در راديوگرافي و تصویر سازی
  • انواع فيلم ها و صفحات تشديد كننده
  • عمليات ظهور و ثبوت فيلم‌هاي صنعتي
  • حساسيت سنجي در راديوگرافي (Density, Contrast, Definition, Sensitivity)
  • شاخص كيفيت تصوير (IQI ) و انواع آن
  • پرتوهاي پراكنده و روشهاي كاهش تاثيرات آنها
  • فاكتورهايي كه بر Exposure تاثير دارند
  • تكنيك هاي راديوگرافي جوش
  • برگزاري آزمون‌هاي آمادگي با ارائه حداقل 120 نمونه سوال از بانك سوالات ASNT
  • مرور تمام فصول ارائه شده با استفاده از نرم افزار آموزشي Digital Research & Development و نرم افزار TWI
  • تشريح دستورالعمل راديوگرافي و محدوده پذيرش عيوب در فيلم هاي راديوگرافي مطابق با ASME V,VIII و API 1104
  • كار عملي تفسير فيلم و تهيه گزارش ( با استفاده از نرم افزار و بانك فيلم 2000 عددی شركت آريا آزمون صنعت )
  • آزمون پايان دوره مشتمل بر General Theory, Specification, Practical بر اساس ASNT
دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی
مخاطبین دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی (RTI ) سطح II

تکنیسینها و مهندسین واحدهای تولیدی ، بازرسی فنی و کنترل کیفیت (QC ) ، واحدهای تعمیرات ، کارشناسان دستگاه نظارت ،دانشجویان و کلیه افراد علاقمند و مرتبط با آزمایشهای غیرمخرب (NDT )

توانمندیها پس از طی دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی (RTI ) سطح II در شرکت آریا آزمون صنعت
  • آشنایی با عملیات رادیوگرافی جوش روی لوله و ورق و سایر قطعات صنعتی با تکنیکهای مختلف
  • آشنایی با تعین پارامترهای رادیوگرافی نظیر زمان تابش، فاصله، شرایط ظهور و ثبوت، میلی آمپر و کیلو ولت
  • توانایی تحلیل و درک الزامات استاندارد های معتبر در خصوص تفسیر رادیوگرافی
  • تفسیر فیلم ها و نیز تحلیل و ارزیابی عیوب جوش وسایر قطعات صنعتی بر اساس استانداردهای معتبر (ASME,AWS , API )
  • ارائه گزارش رسمی از نتایج تست
دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی
گواهینامه صادر شده پس از طی دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی (RTI ) سطح II

آموزش و صدور گواهینامه در این دوره بر اساس راهنمای SNT-TC-1Aاز انجمن تستهای غیر مخرب آمریکا ( ASNT ) صورت می پذیرد و در پایان دوره علاوه بر گواهی حضور در دوره (Attendance) ، گواهینامه بین المللی RTI Level II به قبول شدگان در آزمون های نهایی اعطاء خواهد گردید. پیرو طی دوره و موفقیت در آزمونهای نهایی ،گواهینامه های ذیل صادر خواهند شد:

  • گواهینامه حضور در دوره (Attendance)
  • گواهینامه بین المللی RTI Level II مورد تایید سازمان های فوق
  • گواهینامه سلامت بینایی (Vision Test Certificate) با تایید کارشناس Optometrist
  • گواهینامه مفسر فیلم های رادیوگرافی(RTI) از طرف سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
راهنمای آموزش و تایید صلاحیت انجمن آزمایشات غیر مخرب آمریکا (ASNT)

انجمن آزمایشات غیر مخرب آمریکا(ASNT) از سال ها پیش راهنمای آموزش و تایید صلاحیت پرسنل آزمایشات غیر مخرب را با عنوان استاندارد ASNT SNT-TC-1A منتشر کرده است.

دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی

شرکت آریا آزمون صنعت به عنوان اولین برگزار کننده دوره های آموزشی تست های غیر مخرب (NDT) بر اساس استانداردASNT SNT-TC-1A در کشو، سابقه برگزاری بالغ بر 150 دوره تفسیر فیلم رادیوگرافی (RTI ) و آموزش بالغ بر 1700 نفر دانشجو را در این زمینه داشته است. برای مشاهده سابقه شرکت، به تقدیر نامه های درج شده در سایت مراجعه نمایید.

پیش نیاز دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی (RTI ) سطح II

گذراندن دوره بازرسی چشمی (VT) یا بازرسی جوش (CWI ) قبل از این دوره توصیه می گردد ، داشتن تحصیلات حداقل دیپلم با تجربه کاری مرتبط و آشنایی به زبان انگلیسی

اهداف دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی (RTI ) سطح II

هدف از برگزاری این دوره، آموزش کاربردی فراگیران برای کسب مهارت در تفسیر فیلم های رادیوگرافی جوش و سایر قطعات صنعتی با استفاده از تکنیک های موجود است. آموزش و صدور گواهینامه در این دوره بر اساس راهنمای SNT-TC-1Aاز انجمن تستهای غیر مخرب آمریکا ( ASNT ) صورت می پذیردو در پایان دوره علاوه بر گواهی حضور در دوره (Attendance) ، گواهینامه بین المللی RTI Level II به قبول شدگان در آزمون های نهایی اعطاء خواهد گردید.

دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی
مزایای دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی (RTI ) سطح II برای افرادی که قصد مهاجرت دارند

گواهینامه دوره تفسیر فیلم رادیوگرافی (RTI Level II) موسسه آریا آزمون صنعت با توجه به اعتبارات سازمانی این موسسه و اینکه دوره بر اساس یک استاندارد مشخص برگزار می شود(ASNT SNT-TC-1A) ، نیاز به ترجمه نداشته و مستقیما در بسیاری از کشورهای جهان، معتبر و قابل استفاده می باشد. لذا بسیاری از افرادی که قصد مهاجرت به کشور های مختلف را دارند به منظور کسب دانش فنی و مهارت در حوزه تستهای غیر مخرب(NDT) و نیز اخذ یک گواهینامه معتبر، به موسسه آریا آزمون صنعت مراجعه می کنند. در بعضی از کشور ها نظیر کانادا، افراد میبایست در حوزه شغلی تست های غیر مخرب ، الزاما از موسسهNDT آن کشور مثلا در کانادا موسسه CGSB(Canadian General Standards Board) ، مدرک کسب کنند. حتی در این شرایط هم گذراندن دوره در ایران(در موسسه آریا آزمون صنعت) از دو دیدگاه می تواند مفید و موثر باشد. اول اینکه دانش و مهارت NDT از طریق آموزش های جامع توسط مدرسین مجرب و به زبان فارسی به بهترین نحو به شخص منتقل می شودو ثانیا شخص می تواند مدارک اخذ شده از این موسسه را ارایه دهد و قادر خواهد بود بجای طی نمودن دوره آموزشی که اغلب پر هزینه است(حدود 4 تا 5 هزار دلار)، فقط در آزمون نهایی شرکت کند.در اینصورت این امکان را دارد با هزینه بسیار کمتر و با شانس بالاتر ، گواهینامه مورد نظر را دریافت نماید.

ضمنا مدارکی که فرد پیرو گذراندن دوره در این موسسه، از سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور دریافت میکند، پس ازترجمه و با توجه به دولتی بودن سازمان فنی و حرفه ای، بسیار معتبر بوده و به عنوان یک مدرک قابل ارایه در پروسه مهاجرت استفاده می شود.

دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی
اصول تست رادیوگرافی (RT)، مزایا و محدودیت ها

پايه اين روش NDT، بر مبناي ميزان جذب و نفوذ پرتو در قطعات مي‌باشد. در مناطقي كه ضخامت كمتر بوده و يا دانسيته كمتري دارند، جذب پرتو كمتر بوده و نفوذ آن بيشتر مي‌باشد. پرتوهايي كه از قطعه عبور مي‌كنند، تصويري از آن روي فيلم ايجاد مي‌نمايند.

مناطقي از قطعه كار، كه جذب كمتري داشته و يا نفوذ پرتو بيشتر است تصوير سياه‌تري روي فيلم ايجاد مي‌نمايند و مناطقي كه جذب پرتوي بيشتري دارند، تصوير روشن‌تري روي فيلم ايجاد مي‌كنند. شكل زیر، تأثير ضخامت را بر ميزان سياهي فيلم نمايش مي‌دهد. در نازكترين ناحيه به دليل عبور بيشتر پرتو، سياهي فيلم بيشترين مقدار است ولي در ضخيم‌ترين قسمت به دليل زياد بودن ميزان جذب، پرتو كمتري به فيلم رسيده و تصوير بسيار روشن مي‌باشد.

دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی

شكل زیر، تأثير دانسيته (چگالي) مواد را بر ميزان سياهي فيلم، نمايش مي‌دهد. بين فلزات مشخص شده در شكل ، سرب با بيشترين چگالي (gr/cc34/11) و بعد از آن مس (gr/cc96/8)، فولاد (gr/cc87/7) و در نهايت آلومينيوم (gr/cc70/2) از كمترين چگالي برخوردار مي‌باشد.

دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی

از قطعه سربي به دليل بالاترين ميزان چگالي، كمترين مقدار پرتو عبور كرده، در نتيجه روشن ترين تصوير ايجاد مي‌گردد و برعكس، از قطعه آلومينيومي به دليل كمترين ميزان چگالي، بيشترين ميزان پرتو عبور كرده و در نتيجه سياه‌ترين تصوير مربوط به آن خواهد بود.

در راديوگرافي صنعتي از پرتوهاي ايكس وگاما به دليل قدرت نفوذ زياد آنها استفاده مي‌گردد. پرتوهاي گاما در اثر واپاشي هسته ايزوتوپهاي راديواكتيو به وجود مي‌آيند. در راديوگرافي صنعتي اغلب از ايزوتوپهاي مصنوعي مانند ايريديم 192، كبالت 60 و سزيم 137 استفاده مي‌شود. اين چشمه‌هاي پرتو‌زا به منظور رسيدن به سطح پايدار، دائماً واپاشي نموده و پرتوهايي نظير آلفا، بتا و گاما توليد مي‌كنند. پرتوهاي آلفا و بتا به دليل قدرت نفوذ كم قابل استفاده نبوده و عمليات راديوگرافي با پرتو گاما صورت مي‌پذيرد. اين چشمه‌ها داخل دوربين‌هاي مخصوص نگهداري مي‌شوند.

Gamma Ray Camera

پرتوهاي ايكس به صورت الكتريكي و از طريق تيوب اشعه ايكس توليد مي‌شوند. زمانيكه الكترونها با سرعت زياد با يك ماده برخورد مي‌كنند، انرژي جنبشي آنها به پرتوهاي ايكس تبديل مي‌شود. حركت الكترونها داخل تيوب تحت شرايط خلاء صورت مي‌گيرد. تيوب ايكس در محل كاتد مجهز به يك فيلمان تنگستني مي‌باشد كه وقتي جريان در حدود چند ميلي آمپر از آن عبور مي‌كند، داغ شده و در اثر پديده ترمويونيك، يك ابر الكتروني در اطراف آن ايجاد مي‌گردد. حال زمانيكه يك اختلاف ولتاژ زياد در حد كيلوولت بين كاتد و آند برقرار مي‌شود، الكترونها شتاب گرفته و به سمت آند حركت مي‌كنند. درآند يك هدف از جنس تنگستن تعبيه شده كه ضربه الكترونها را دريافت مي‌كند. در نتيجه انرژي الكترونها تبديل به فوتونهاي ايكس مي‌شود.

Radiography
دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی

كليه ناپيوستگي‌هايي كه دانسيته متفاوتي با قسمتهاي ديگر دارند، علائمي روي فيلم ايجاد مي‌نمايند. به عنوان مثال حفرات گازي به دليل كاهش موضعي ضخامت، تصويري سياه روي فيلم ايجاد مي‌نمايند، ناخالصي‌هاي غيرفلزي مانند سرباره نيز به دليل كمتر بودن دانسيته آنها نسبت به فلز پايه مجاور، علائمي تيره روي فيلم ايجاد مي‌كنند. ناخالصي‌هاي فلزي مانند تنگستن كه دانسيته بيشتري نسبت به فلز مجاور دارند، تصويري روشن روي فيلم ايجاد مي‌نمايند.

دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی
دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی

به هر حال سرباره حاصل از بعضي الكترودهاي روكش‌دار به دليل داشتن دانسيته‌اي مشابه فلز جوش، به سختي قابل تفسير مي‌باشند. بطوركلي در راديوگرافي، ناپيوستگي‌هايي كه در راستاي گذر پرتو، ضخامت كافي داشته باشند، قابل رويت خواهند بود. به عنوان مثال ترك و ذوب ناقص به شرطي كه در راستاي پرتو، ضخامت كافي داشته باشند، رويت مي‌شوند.

ارزيابي ناپيوستگي‌هاي سطحي از قبيل خوردگي كنار جوش، گرده اضافي و سررفتن فلز جوش از طريق راديوگرافي توجيه پذير نمي باشد زيرا ارزيابي آنها از طريق بازرسي چشمي به مراتب اقتصادي و دقيق‌تر مي‌باشد.

تجهيزات مورد استفاده جهت آزمايش راديوگرافي عبارتند از: چشمه پرتو، فيلم، كاست، حروف سربي، IQI، تجهيزات ظهور و ثبوت و تجهيزات ايمني و حفاظتي.

چشمه پرتو ممكن است تيوب ايكس ويا دوربين راديوگرافي گاما باشد. حروف سربي جهت مشخص نمودن شماره جوش، تاريخ، ضخامت و ساير اطلاعات ديگر روي فيلم مورد استفاده قرار مي‌گيرد. به دليل دانسيته زياد سرب، تصوير اين حروف به صورت روشن‌ روي فيلم نمايان مي‌گردد.

شاخص كيفيت تصوير يا (Image Quality Indicator) IQI جهت ارزيابي كيفيت تكنيك راديوگرافي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. اغلب دو نوع IQI مورد استفاده قرار مي‌گيرد:

  • نوع سيمي (Wire Type IQI)
  • نوع سوراخ‌دار (Hole Type IQI)
دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی

جنس IQI، بايد از جنس فلز تحت راديوگرافي و يا از جنسي باشد كه جذب پرتو كمتري در مقايسه با فلز پايه دارد. در IQI نوع سيمي، ضخامت سيم‌ها و در IQI نوع سوراخ‌دار، هم ضخامت IQI و هم قطر سوراخها معين مي‌باشند. هر چه سيم نازكتري در IQI سيمي و سوراخ كوچكتري در IQI سوراخ‌دار روي فيلم نمايان شود، فيلم از حساسيت بيشتري برخوردار خواهد بود. منظور از حساسيت فيلم، قابليت تشخيص جزئيات كوچك مي‌باشد. در IQI هاي سوراخ‌دار، ضخامت و قطر سوراخ IQI بر اساس ضخامت قطعه تحت راديوگرافي، مشخص مي‌شود. IQI شماره 25، داراي ضخامتي معادل 025/0 اينچ مي‌باشد. (ضخامت IQI شماره 10، 010/0 اينچ و IQI شماره 50، 050/0 اينچ مي‌باشد)، مطابق شكل، منظور از سوراخ 4T يعني سوراخي كه قطر آن چهار برابر ضخامت IQI مي‌باشد. قطرسوراخ 2T، دو برابر ضخامت و قطر سوراخ 1T برابر با ضخامت IQI مي‌باشد. با توجه به سايز سوراخ مشاهده شده روي فيلم، حساسيت قابل محاسبه مي‌باشد.

دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی
دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی
مزاياي روش RT عبارتند از :
  • در اختيار داشتن يك سند دائمي از نتايج تست (فيلم).
  • قابليت استفاده از اين روش براي همه مواد.
  • عدم نياز به جريان برق هنگام استفاده از پرتو گاما.
  • دقت بالا در آشكار سازي عيوب حجمي، مانند حفرات گازي و سرباره حبس شده.
محدوديتهاي روش RT عبارتند از :
  • به دليل خطرات ناشي از پرتوهاي ايكس و گاما، گذراندن دوره‌هاي آموزشي حفاظت در برابر اشعه توسط پرسنل ضروري مي‌باشد، همچنين به دليل مسايل ايمني در هنگام اين آزمايش بايد محيط اطراف، از وجود كاركنان تخليه شود كه اين موضوع محدوديتهايي به همراه دارد.
  • در اين روش عمق دقيق ناپيوستگي‌ها قابل تشخيص نمي‌باشد.
  • روش RT به عنوان يك روش پرهزينه NDT محسوب مي‌گردد.
  • در اين روش دسترسي به دو طرف قطعه ضروري مي‌باشد. مطابق شكل ، يك طرف جهت تابش پرتو و طرف ديگر جهت قرار دادن فيلم، در دسترس مي‌باشند.
دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی

در اين روش امكان رويت نشدن بعضي عيوب بحراني نظير ترك و ذوب ناقص وجود دارد. مگر اينكه راستاي تابش پرتو موازي با ضخامت عيب باشد.

اجراي آزمايش راديوگرافي روي بعضي از اتصالات (اتصالات سپري و انشعابي) همچنين تفسير فيلم‌هاي حاصله بسيار مشكل مي‌باشد.

به هر حال پرسنل با تجربه قادر به راديوگرافي و تفسير نتايج در اتصالات مذكور با دقت بالا مي‌باشند.

فقط افرادي مجاز به تفسير فيلم‌هاي راديوگرافي هستند كه مطابق با استاندارهاي معتبر نظير ASNT-SNT-TC-1A و يا AWS RI در سطح II و يا III تأييد صلاحيت شده باشند.

دوره تفسیر فیلم های رادیوگرافی
بیشتر بدانید
ثبت نام دوره
در حال حاضر هیچ دوره ای جهت ثبت نام وجود ندارد.